Ik zal op de voorhand alvast mededelen dat het geen al te diepgaand wetenschappelijk artikel wordt. De stof leent zich er namelijk wel voor om diep op de materie in te gaan. Maar wat zorgt en nu voor dat de ontstekingen weg gaan?
Lees verder onder de afbeelding

Omega 3!
Omega 3 is de stof waar we het over hebben. Een korte samenvatting waar omega 3 allemaal goed voor is: ontstekingsremmend, positieve invloed op hersenfuncties, verlaagt de kans op dementie, positieve effecten bij behandeling van ADHD, ADD en allerlei andere leer- en aandachtsstoornissen, voor een goede ontwikkeling van zenuwstelsel en ogen voor prematuren (te vroeg geborenen), lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling en een optimale insulinegevoeligheid. Er zijn vast nog veel meer positieve effecten te noemen, maar deze positieve effecten zouden al genoeg moeten zijn om jou te laten inzien dat de omega 3 vetzuren onmisbaar zijn voor jou en ons allemaal.
De juiste verhouding! Welke verhouding??
Jammer genoeg krijgen we er veel te weinig van binnen. De tegenhanger van omega 3 is omega 6, geen slecht vetzuur op zich. Het verlaagt namelijk je slechte cholesterol maar werkt daarentegen juist ontstekingsbevorderend. Daar is op zich niets mis mee, want in principe is de ontsteking een functionele herstelreactie. Een ander verhaal wordt het wanneer de verhouding tussen omega 3 en 6 zoek is. En dat is in onze moderne voeding vaak het geval. Ontstekingsprocessen kunnen dan ontsporen en zelfs schade aanrichten. Voor een goede gezondheid blijkt vooral de verhouding van de consumptie tussen omega 3 en omega 6 belangrijk te zijn. En die verhouding blijkt in ons moderne voedingspatroon grotendeels zoek te zijn. Door het toenemende gebruik van plantaardiger oliën en vetten in onze huidige voeding (vooral linolzuur, te vinden in saffloerolie, tarwekiemolie, soja, sojaolie, zonnebloemzaad, zonnebloemolie, maiskiemolie, rijstolie, cashewnoten en pinda’s) is de balans doorgeslagen naar de omega 6 vetzuren. De verhouding omega 6 t.o.v. omega 3 in onze huidige voeding is ongeveer 25:1, wenselijk is een verhouding van maximaal 5:1. Evolutionair gezien heeft de mensen miljoenen jaren de verhouding 1:1 geconsumeerd.
Weg met die ontstekingen
Bij de omzetting van zowel omega 3 als omega 6 vetzuren worden dezelfde enzymen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat des te meer omega 3 vetzuren je binnenkrijgt des te meer van het enzym voor de omega 3 vetzuren gebruikt wordt en niet voor de alle omega 6 vetzuren. De balans zal op die manier hersteld worden. Een verstoorde balans kan voor onder andere veel ontkenningen zorgen, een biochemicus van de Universiteit van Michigan vertelt dat visolie de productie en effectiviteit van verscheidene prostaglandines vermindert. Prostaglandines zijn natuurlijk voorkomende hormoonachtige stofjes die ontstekingen en trombose kunnen versterken. Ten eerste worden er veel minder prostaglandines gemaakt van omega 3 vetzuren vergeleken met de omega 6 vetzuren. Ten tweede, het enzym wat zorgt voor de omzetting van beide vetzuren converteert omega 6 vetzuren tot prostaglandines. Des te meer omega 3 vetzuren aanwezig zijn om de receptoren te blokkeren, des te minder omega 6 vetzuren omgezet kunnen worden in prostaglandines.Ten derde, hoewel omega 3 vetzuren ook worden omgezet in prostaglandines zijn deze 2 tot 50 keer minder actief dan die gevormd van omega 6 vetzuren van plantaardige bronnen (1).
Waar zit het dan in?
Maar hoe weet je nu waar omega 3 en waar omega 6 in zit? Omega 3 vetzuren bestaan uit linoleenzuur, EPA en DHA. Deze drie groepen vetzuren zijn te vinden in onder andere de volgende producten: lijnzaad(olie), raapzaad(olie), walnoot(olie), hennep(olie), algen, vette vis (haring, makreel, paling, zalm, sardine), schaaldieren, kaviaar, schelvislever, in mindere mate niet gefokte/ gekweekt wild en gevogelte, visolie en krilolie. Omega 6 vetzuren bestaan uit linolzuur, gamma-linoleerzuur en arachidonzuur. Deze drie groepen vetzuren zijn te vinden in onder andere de volgende producten: saffloerolie, tarwekiemolie, soja(olie), zonnebloemzaad(olie), maiskiemolie, rijstolie, cashewnoten, pinda’s (arachide-olie), teunisbloemolie, borage-olie, zwarte bessenzaadolie, rood vlees, sommige soorten vis en eidooiers.
Advies
Omdat veel mensen tegenwoordig geen vis meer eten is de balans van omega 3 en omega 6 zo verstoord. Lust je vis? Ga het eten! Zo niet, ga dan voor een visoliesupplement met minimaal 450 mg EPA/DHA per dosering per dag. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, weet je van jezelf na het lezen van dit artikel dat je te veel omega 6 vetzuren binnenkrijgt, ga dan voor meer mg EPA/DHA per dag om de natuurlijke balans te herstellen. Je zult je beter gaan voelen en veel gezondheidsvoordelen ervan ondervinden.
– Tomas –