
Hi Lieve jij!
Vandaag delen we heel graag een glutenvrije oliebollen recept met je want intolerantie of niet, ook jij mag genieten!
Ze waren echt ontzettend lekker (ook voor mensen zonder intolerantie) dus ik zou zeker aan de slag gaan!
Deze oliebollen hebben we gemakkelijk gemaakt in een pan met rijstolie (dus geen frituurolie o.i.d.). Waarom rijstolie? Dit heeft een hoog verbrandings/rookpunt dus ideaal om in te frituren. Daarnaast hebben we een bonenmaler, dus daarin hebben we biologische rietsuiker gemalen tot poedersuiker šš En JA, balans! en JA, GENIET š ā
Recept
š 250 gram glutenvrije mix voor bruin brood van Albert Heijn. ā
š 220 ml havermelkā
š 80 ml warm water (kan net iets meer zijn, het beslag moet niet te vloeibaar zijn in ieder geval)ā
š 25 gram rietsuikerā
š 7 gram gedroogde gistā
š Snufje zoutā
š Optioneel: rozijnenā
š 2/3 liter rijstolieā
ā
Bereidingswijze:ā
1. Verwarm de oven voor op 50 gradenā
2. Verwarm de melk in een pannetje of melkverwarmerā
3. Doe de glutenvrije mix, het zout, de suiker en het gist in een kom en roer even goed doorā
4. Giet de melk en het water erbij en mix goed door elkaar tot een egaal beslagā
5. Zet dit met een vochtige doek voor 30 minuten in de voorverwarmde oven, het gaat nu rijzen en moet na een half uur minstens verdubbeld zijnā
6. Als je rozijnen gebruikt kun je deze nu een kwartiertje wellen en deze door het beslag spatelen (voorzichtig) als het klaar is met rijzenā
7. Verwarm ondertussen ook de olie in een frituur of pan op het fornuis totdat het warm genoeg is (test dit met wat beslag, als het sist en borrelt is het goed). ā
8. Neem een ijsschep of twee lepels en laat voorzichtig bolletjes beslag in de olie glijden. Bak de oliebollen in 4-6 minuten zodat ze aan alle kanten gelijk bruin zijn. ā
9. Haal de oliebollen uit het vet met een schuimspaan (niet van plastic) en laat het uitlekken op wat keukenpapier. ā
ā
Doordat het glutenvrij is zakken ze wel iets sneller in, maar de smaak is echt niet anders š„° ā
We zouden het leuk vinden als je je creatie deelt op instagram en ons tagt (@m.o.n.k.e.y.f.i.t)
Liefs,
Bibi