Kombucha, dé trend van 2018, is 2019 het jaar van waterkefir?

Je zou het gerust David versus Goliath kunnen noemen, echter, dat zou suggereren dat het concurrenten van elkaar zijn. Nee, dat is niet zo. Een korte introductie van beide.


Goliath

Kombucha is wereldwijd bekend en dus niets nieuws. Het wordt al eeuwen gedronken, zelfs al in China in 221 v.C. ten tijde van de Tsin Dynastie, waar het bekend stond als “onsterflijkheidsthee”. Veel later is kombucha naar het Westen gebracht door niemand minder dan Genghis Khan en zijn krijgers. Het zurige drankje zou zorgen voor immuniteit en kracht.

In de jaren ’60 en ’70 werd kombucha bekender in de V.S.. Eenmaal in de V.S. werd het hét drankje van de hippies, ze noemde het ook wel ‘hippie tea’. Het werd overgegeven op de volgende generatie en zo ontstond de vraag naar kombucha. Dit leidde uiteindelijke in de jaren ’90 tot de eerste commerciële kombucha (1).


David

Over waterkefir is hiertegen veel minder bekend. Wel weten we dat ook waterkefir een eeuwenoud natuurproduct is die z’n oorsprong kent in de Kaukasus (een gebergte tussen Georgië en Rusland). Het werd er door de inwoners reeds van kinds af aan gedronken als water. Het drankje werd algauw genezende, vitaliserende en levensverlengende eigenschappen toebedeeld. Leeftijden van over de 100 werden er makkelijk bereikt zonder ziektes. Darmaandoeningen, maagklachten, TBC en kanker kwamen er niet voor. Het is voor zover bekend het enige volk dat zo’n hoge leeftijd bereikte met 100% gezondheid (2) (3) (4) (5).

Wellicht ken je het bekendere broertje kefir, gemaakt met melk. Dit is namelijk al wel in meerdere supermarkten te vinden.Zo wordt het gemaakt

Maar goed, wat is het nu precies en waar zit het verschil? Waarom is kombucha al wel wereldwijd bekend en waterkefir nog niet?

Kombucha wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Suiker in een gezond drankje? Ja, de kombucha-zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een heel fijn weefsel vormen: de ‘zwam’ (ook wel SCOBY genoemd). Deze zwam is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft ook voeding nodig. Suiker is de voeding voor deze zwam. Het eet suiker op tijdens het fermentatieproces en zet dit om in zuren, gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C. Van de totale toegevoegde hoeveelheid suiker blijft maar een klein beetje over. Door het fermentatieproces krijgt kombucha zijn zurige smaak (6).

Waterkefir verschilt niet veel van kombucha, het meest duidelijke verschil zijn de waterkefirkorrels. In plaats van de kombucha-zwam gebruik je bij het maken van waterkefir waterkefirkorrels. Waterkefir wordt meestal gemaakt op basis van water, maar ook hier kan zwarte of groene thee gebruikt worden. Voor de smaak en de beste fermentatie worden vijgen gebruikt, maar abrikozen of rozijnen doen het ook goed.

Tijdens het fermentatieproces worden de suikers omgezet in zuren, gisten, enzymen, gezonde bacteriën (probiotica), verschillende B-vitamines, vitamine C, vitamine D en verschillende mineralen (7).


Waarom dan toch waterkefir in plaats van kombucha?

Klinkt best hetzelfde he? Dit klopt ook! Het zijn daarom ook geen concurrenten van elkaar. Kombucha en waterkefir worden beide wonderbaarlijke eigenschappen toebedeeld en verdienen beide een prominente plek in het schap in de supermarkt.

Echter, er is toch een verschil en dit zit hem in de gezondheidsvoordelen van waterkefir. Deze reiken nog verder dan die van kombucha. Waterkefir kent meer vitamines en mineralen en meer bacteriestammen die de diversiteit van onze darmflora verbreden en ons gezonder maken.

Waterkefir wordt veel gezondheidsvoordelen toebedeeld, van meer energie geven aan het lichaam tot het bestrijden van kanker (8).

Officieel onderzoek is er nooit gedaan, maar ik kan wel met zekerheid zeggen dat cola deze gezondheidsvoordelen nooit zijn toebedeeld.

Nu hoor ik je denken, maar is het ook lekker? Smaken verschillen dus ik kan niet voor je beslissen of jij het lekker vindt, maar ik neem graag 1 tot 2 glazen per dag! Het heeft een frisse smaak met een lekkere sprankeling. 1 tot 2 glazen per dag is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, begin met 1 glas om je lichaam te laten wennen aan al die gezondheid en ga na één week over op 2 glazen per dag. In het begin kunnen opgeblazenheid, misselijkheid, obstipatie en krampen bijwerkingen zijn. Dit komt omdat het lichaam moet wennen aan al die gezondheid (lees bacteriën, gisten en vitamines en mineralen) voor de darmen (9). Je zult echter snel de voordelen voelen. Iedereen voelt het op zijn eigen manier, let op de kwaaltjes die je hebt voor gebruik en na een maand van gebruik. Zijn ze nog hetzelfde? Ik denk het niet!


Benieuwd naar wat het voor jou kan doen? Flessen zijn te koop via onze MonkeyShop!

Laat ons weten wat je ervan vindt en wat het voor jou heeft gedaan!


-Tomas-

0 keer bekeken

🧡EMB-Bloedtest & Speekseltest
🧡Orthomoleculair Voedings & suppletie  advies 

🧡Telefonisch consult
🧡Afvallen/aankomen consult

Sociale Media 

  • instagram-logo monkeyfit
  • Facebook symbol owijk
  • Spotify symbol

©2020 door MonkeyFit

KVK: 69719713

Adres
Hooistaat 5
5025 KE Tilburg 

Nederland

 

Telefoonnummer / Whatsapp
Bibi: 06 40137444
Tomas: 06 53368335

E-mail

infomonkeyfit@gmail.com