Hooikoorts, welke voedingsmiddelen versterken het?


Snotteren, jeuk & niezen

Nies of snotter jij ook de dag door? Of weet je niet meer wat je wel of niet mag eten en waar komt het eigenlijk vandaan!? Waarbij ik (Bibi) de afgelopen jaren het gevoel had dat mijn ogen er echt uit popte van de jeuk en ik maar bleef niezen en snotteren, heb ik er nu nog bijna geen last van gehad! Heel soms een jeuk oog, maar dat verdwijnt alweer snel!


Wist je namelijk dat hooikoorts te maken heeft met je darmen? Ik had vroeger NOOIT last van hooikoorts tot 3 jaar geleden, toen ik mijn scriptie schreef. Ik had toen erg veel stress. Ik at slecht vanwege de stress en in één keer hoorde ik bij de 'hooikoorts' groep... ⁠

Histamine

Hooikoorts wordt veroorzaakt door het vrijkomen van het stofje histamine, dit zorgt ervoor dat je rode en jeukerige ogen, een snotterige neus en zelfs uitslag op je huid kan krijgen. Histamine komt vrij door het antilichaam immunoglobine E. Dit is een antilichaam wat normaal alleen vrijkomt bij lichaamsvreemde stoffen zoals parasieten en virussen. Echter als je darmbarrière niet meer functioneert zoals hij hoort te werken en je darmflora niet meer divers is, herkent het lichaam allerlei stoffen ook als lichaamsvreemd. Stoffen zoals pollen van bloemen, gras en bomen. Op deze manier ontstaan ook andere allergieën zoals een appel- of pinda-allergie. ⁠
Voedingsmiddelen die Histamine bevatten

Er zijn hiernaast ook veel voedingsmiddelen die histamine bevatten of histamine vrijlaten. Voedingsmiddelen die histamine bevatten zijn: Niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract.

Voedingsmiddelen die histamine vrijlaten zijn: Aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.


Histamine wat vrijkomt of wordt toegevoegd in je lichaam door middel van voeding hoort afgebroken te worden door enzymen. Een te kort aan enzymen kan ervoor zorgen dat je erg veel last hebt van de histamine, maar ook te veel histamine wat vrijkomt of aanwezig is in je lichaam kan ervoor zorgen dat de enzymen het niet meer af kunnen breken en je er last van krijgt. Dit betekent vaak ook dat je een histamine intolerantie hebt.

Je darmen

Het komt dus vanuit een slecht functionerende darm en je komt er vanaf door deze slecht functionerende darm te herstellen. Dit geldt voor de allergie (hooikoorts) en voor de intolerantie. Het is dan heel belangrijk om geen voedingsmiddelen te eten waar je overgevoelig/intolerant voor bent, niet al te veel geraffineerde suikers of bewerkte producten te gebruiken en eet zo natuurlijk en gevarieerd mogelijk. Een aantal goede supplementen om jouw darm te herstellen zijn L-glutamine, spirulina en probiotica.


Als je vragen hebt over je darmen of je wilt graag een suppletieadvies, dan mag je ons altijd een berichtje sturen via Instagram, Facebook of Mail!


Liefs, Bibi

0 keer bekeken

🧡EMB-Bloedtest & Speekseltest
🧡Orthomoleculair Voedings & suppletie  advies 

🧡Telefonisch consult
🧡Afvallen/aankomen consult

Sociale Media 

  • instagram-logo monkeyfit
  • Facebook symbol owijk
  • Spotify symbol

©2020 door MonkeyFit

KVK: 69719713

Adres
Hooistaat 5
5025 KE Tilburg 

Nederland

 

Telefoonnummer / Whatsapp
Bibi: 06 40137444
Tomas: 06 53368335

E-mail

infomonkeyfit@gmail.com